torsdag 18. oktober 2012

Småtygg av havets spekeskinke

Ein enkel og sjarmerande rett som ser imponerande ut er fint å ha på repetoaret.
Dette er ein slik rett, som er klar på under ein time og med minimalt arbeid.
 
Oppskrifta var og å finne i lokalavisa ØyBlikk (nr.39 18.okt.2012).
 
Visste du at her på sunnmøre blir det laga spekeskinke frå havet? Ja, det er faktisk heilt sant! Klippfisk skjert i dei tynnaste skiver blir til fantastisk spekeskinke etter 30 minutt utvatning. Når eg lagar denne retten vel eg å bruke klippfisk Gran Reserva frå produsenten Dybvik. Nettopp fordi den har heilt spesielle eigenskapar.
Les berre her kva dei sjølv fortel om den.
 

DYBVIK KLIPPFISK GRAN RESERVA

Som alle andre kvalitetsprodukter så starter produksjonen av vår klippfisk Gran Reserva med å håndplukke den aller beste råvaren. Råvaren er utelukkende nord atlantisk torsk, gadus morhua. Denne arten passer utmerket til langtidsmodning med et minimalt fettinnhold på 0,3g. Etter mottak så blir fisken skånsomt behandlet individ for individ gjennom hele produksjonsprosessen.

DYBVIK KLIPPFISK GRAN RESERVA er vårt mest eksklusive klippfiskprodukt. Produktet er spesialsortert ved mottak og blir tatt ut fra ordinær produksjon for å få den rette bearbeidingen og klargjøre den for langtids lagring og modning. DYBVIK GRAN RESERVA er en ekstra langtidsmodnet klippfisk som er lagret i minimum 2 år som klippfisk før den er klar for de kresne ganer. Modningsprosessen og spekingen påvirker fiskekjøttet og gjør det mørt og smakfullt. Dette er smaken av godt modnet klippfisk, fisken blir litt gulere i fargen som gir den et modnet preg og en rik smak. Klippfisken gjennomgår en spekeprosess der det kun tilsettes salt, en god dose erfaring, luft, tålmodighet og mye kjærlighet. Den modnes ferdig som hel klippfisk og når vi pakker den så går den på nytt igjennom en siste sortering og bearbeidning der vi renskjærer fisken og stykker ut kun ryggstykket av den før vi klargjører den for gastronomisk nytelse.

Vår langtidsmodnede klippfisk Gran Reserva er havets spekeskine. Den er Norges svar på spanjolenes serrano og pata negra skinker og italienernes parma skinker. Det finnes kun en produsent i verden som produserer klippfisk under betegnelsen Gran Reserva.
 
Om du ikkje finn klippfisken i butikken din, slapp av dei har nettbutikk. 
 
 
Småtygg av havets spekeskinke
Rekn 4-6 klippfiskbitar pr.pers til ein forrett
Du treng;
-Ryggstykke av klippfisk Gran Reserva frå Dybvik, Dette er klippfisk som er lagra i minimum 2 år.(På sunnmøre vert den solgt på bl.a. Eurospar har eg sett, i Oslo kan du ta turen til Vulkan fisk på Mathallen)
-Ramsløkspure ( eg brukar frå Gode Greier i Ulsteinvik, den får du bl.a. kjøpt på bondens marked Sunnmøre)
-Soltørka tomatar i olje
-Ein god olivenolje
Slik gjer du;
Del ryggstykke i to på langs, pass på at der ikkje er bein.
 
Skjer så klippfisken i så tynne skiver du klarer.
 
 Legg i kaldt vatn i 30 minutt og skift vatn etter eit kvarter.
Skjer soltørka tomatar i strimler.
Legg opp med ramsløkpure, klippfisk og strimler av soltørka tomatar og ringle over litt god olivenolje. Pynt med fersk timian. 
 

2 kommentarer:

 1. Hei:)
  Ikke lett å kjøpe avisa, men retten ser helt fantastisk ut.
  Klem
  Liza

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Liza, er nok bare en liten lokalavis her i kommunen;)

   Retten er like god som den ser fantastisk ut!

   Klem Ingvild

   Slett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild