onsdag 18. april 2012

På kulinarisk smaksreise gjennom Møre og RomsdalLørdag troppet jeg opp på Kølbuda, ett selskapslokale i tilknytning til Devoldfabrikken i Langevåg utenfor Ålesund.
Utenfor Kølbuda traff jeg tre skjønne kokker. Avbalanserte og med full kontroll ønsket de meg velkommen med hver sin klem, og velkommen følte jeg meg.

Det var Nils en av kokkene og tidligere kollega som hadde invitert meg på middag. Og hvem takker nei til en 6 retters? Ikke meg hvertfall!!
Men, jeg måtte jobbe litt for føda og ble satt i arbeid, med tre kokker til å veilede var ikke det noe problem. Det ble kanskje ikke like perfekt som det de laget, men så aller verst ble det altså ikke! Faktisk ble det ganske bra om jeg skal si det selv. Om du leser videre finner du etterhvert ut hva jeg fikk være med å legge min hånd på. 


Med de råvarene vi hadde tilgjengelig var det ikke så mye som kunne gå galt egentlig. Noen av de beste råvarene fra fylket vårt var hentet inn for å gi 60 gjester en kulinarisk smaksreise og en matopplevelse de sent vil glemme.
Med kokker som virkelig kan sitt fag var rammene lagt for ett smakseventyr.

Flere av råvareprodusentene var representert under middagen, kanskje for å kvalitetssjekke sine egne produkter? Vel, de fikk bekreftelsen de var ute etter i all stønning og oing gjennom kvelden.

På kjøkkenet var det Nesje -mat med hjerte som regjerte, med seg til assistent hadde de med seg Matattachè i Hordaland, Gunnar Nagell Dahl.  Dette er kokker som er opptatt av og jobber med å fremme de flotte lokale råvarene som finnes i sine respektive fylker og i landet vårt. Kokkene har vært på Grüne Woche i Berlin for å fremme norske gode råvarer til resten av Europa opptil flere ganger.

Forberedelsene på kjøkkenet gikk sin gang. Oppi alt dette kom det to blide damer feiende inn med dagens desserter og brød, de har slått seg sammen og startet firmaet Mandel og Melis som de driver på hobbybasis, men jeg tror nok at de kunne drevet på heltid med alt de har å gjøre.
En av dessertene klargjøres

At de har mye å gjøre er ikke rart, for de lager de deiligste kreasjoner.
Jeg har drømt om makronen jeg fikk smake siden lørdag, og det var en mislykket en som ikke bestod kvalitetskontrollen!!
Ikke bare det, men inn kom også  Lisa Mari og mannen med en slushmaskin. Lisa Mari driver firmaet Gode Greier. Og en av kveldens retter var hylleblomstsløsj fra hennes hylleblomstsaft
Tøyservietter og nydelige menyer, ingenting var overlatt til tilfeldigheter


Klokken nærmet seg og lokalet begynte å fylles opp. Jeg fikk av forkleet mitt, sprang i garderoben for ett kjapt skift og satte meg tilbords sammen med de andre. Det var dekket til to langbord, så selv om jeg, min mann og min vennine ikke kjente noen, så skulle dette bli en sosial og artig kveld. 
Jeg ble utnevnt til kveldens "klirre i glasset" person når rettene skulle presenteres, dette skulle utover kvelden gå over til noe helt annet enn noen små klirr i glasset, for her ble stemmningen høy.

Kvelden startet med noen småtygg.
Ett fantastisk norsk ord for tapas.
Hjortecarpaccio av hjort fra Ørevilt med bringebærvinagrette med bringebær frå Norddal og reven heidrunost fra Brubekken gardsmeieri
Marinert torsketunge fra Sande Sjømat på Sandshamn servert på urtebrød fra Mandel og Melis
Chillipølse fra Arne Fausa med sennepsrømme laget på solbærsennep fra Flora Herbarius og gardsrømme fra Brubekken.
Her kan jeg skryte på meg å ha anrettet noe av småtyggene.
Allerede nå begynte vi å ane hva som var i vente utover kvelden. Dette ble servert ved bardisken og mens vi smakte, vandret vi rundt, småpratet og hilste på sidekavaleren.

Det tok ikke lang tid før det var klart for første rett. Kokkene kom selv inn å presenterte hver rett og drikken som var valgt ut til å følge de ulike rettene.
Klippfiskcarpaccio av Grand Reserva fra J & J Dybvik med smak av kneplukka ramsløk servert med Tindpølse med sydlanskeurter og Nordalsvinargrette(bringebær fra Petter Melchior)
Drikke: Slogen lys ale


Før retten ble servert, kom Jacob Dybvik, produsenten av klippfisken til podiet. Han fortalte oss litt om klippfiskens historie og ikke minst litt om produksjonen og historien om de to produktene fra sortimentet vi skulle få servert i løpet av kvelden. Dybvik sin  historie og produkter kan du lese mer om her. De har også nettbutikk på sidene sine om du kunne tenke deg klippfisk av ypperste verdensklasse.  Faktisk har Dybviks Gran Reserva mottat Spesialitetsmerket som den eneste klippfisken med dette merket.

Allerede var vi i himmelen, tenk at man kunne bruke klippfisk som spekeskinke. Klippfisken ble slicet i tynne skiver og vannet ut i 25 minutter(det ble skiftet vann etter 10 minutter). Voila så var den klar for tallerkenen.


Jeg klirret igjen i glasset, vi var klar for rett nummer to.

Her kommer kokkene ut å skryter seg selv opp i skyene for den fantastiske krabbesausen sin.

Ikke bare det, vi fikk en kjapp innføring i hvordan lage denne sausen, jeg tror de fleste angret bittert på at penn og papir ikke var en del av kveldens utstyr!!

Fersk breiflabbkjake og hale fra Odd Sande på Sandshamn servert med hjemmelaget krabbesaus, fritert kapers og rotpure
Drikke: Kvit Halling
Hadde vi kunnet slikket tallerkenen og ikke brydd oss med etiketten hadde vi nok gjort det alle som en,  for sausen var helt fantastisk akkurat som kokkene sa den ville være.
Faktisk var der en halvliter saus til overs som ble lagt ut på bardisken for salg til høystbydende, da vi gikk utpå kvelden var siste bud oppe i 175 kroner for krabbesausen. Hva den gikk for tilslutt vet jeg ikke, men kanskje dukker kjøperen opp å forteller oss det i kommentarfeltet?
Vi var kommet til rett tre, vi skulle bli servert klippfisk igjen og etter første runde var ikke vi uvillige til å smake på det igjen.

Loins ekstra fra J & J Dybvik servert med rotgrønnsaker bakt med timian og gårdssmør fra Sunndalsøra, ølsaus laget på klippfiskøl fra Kystbrygg på Sula og ”klippfisk parmesan”
Drikke: Storm Akevitt
Klippfisk parmesan sier du? Hva er det? Det er rett og slett klippfisk som er finraspet og brukt som dryss akkurat slik du ville gjort med parmesan. Dette ga retten en helt ny dimensjon og fremhevet smakene ekstra.
Vi var over oss av begeistring, kunne vi klare mer?
Jada, jeg klirret igjen i glasset, kokkene kom ut og presenterte rett fire,
Hylleblomstsløsj fra Gode Greier i Ulsteinvik
Drikke:Kinn Bøvelen trippel
Jeg tilstår gjerne at dette var retten jeg var skeptisk til i menyen, men som overrasket meg aller mest. Noe så enkelt kunne ikke passet mer perfekt akkurat nå.
Ikke skeptisk i det hele tatt

Vi slurpet i oss som best vi kunne og jeg håper at produsenten som også var der hørte slurpingen like godt som meg. Fantastisk, friskt og deilig!

Hektisk aktivitet på kjøkkenet for å få ut rettene

Neste rett og grand finale før dessert var dagens eneste rene kjøttrett
Rosa traktor: Angus indrefilet, glade okser oppvokst på Flø med utsikt til Moods of Norway og mørnet hos Brudevollkjøtt i Ulsteinvik, servert med god saus kokt på margbein, saltbakte småpotet og urte stekte grønnsaker.
Drikke: Alma de Almorqui 2010
Det gjorde seg med en skikkelig indrefilet, at den var fra glade okser var det ikke tvil om. Det var ikke bare oksene som var glade, det var vi 60 gjester som også var. Nå var det faktisk godt med en god pause før desserten ble servert.
Ingen pauser uten underholdning. 

Alt man får være med på som matblogger sier jeg bare :)
Vi hadde nemlig en dåp denne kvelden, og det var ikke hvilken som helst dåp. Det var høna til Erling som hadde forært oss eggene til sukkerbunnen vi snart skulle få oppleve.
Sukkerbunnen; luftige, gule sukkerbunnen

 Dåpen ble gjennomført med gudmor, gudfar og faddere og selvsagt en "prest" og denne presten var ingen ringere en yours truly herself!  

En lattermild og litt satt ut matblogger som døpte høna Hjørdis i akevitten Storm smaksatt med tare.
Etter at forsamlingen hadde roet seg etter dåpsseansen og presten kommet seg etter sceneutfoldelsen, var det klart for dessert.


En treretters, kokken satte inn ett siste dødsstøt for oss stakkars sjeler som allerede var i himmelen.
Vi fikk servert
3 retters mini desserter servert på samme tallerken
 Bløtkake med porterøl fra kystbrygg og Kraftkar fra Tingvoll.
Ostekake bakt med spelt fra Volda Elektriske Mylne og kremost fra Derinngarden på Eide
Håndlaget konfekt fra Choc O Plaisir i Brattvåg fylt med fyll laget på lokale råvarer
Drikke: Balholm plommedram
Bløtkakebunn dynket i øl og krem og blåmuggost, kanskje den desserten som var mest uventet i smak og det var mest undring over, men smakene sammen ble en eksplosjon.
Ostekake med spelt og nøttebunn med en fløyelsmyk kremostblanding på toppen.
Og tilslutt en liten bit konfekt fra vårt eget sjokolademakeri i Brattvåg. Denne smaksatt med blåbær. Jeg unner alle å få smake på det Elin tryller fram og bor du ikke i nærheten har hun heldigvis nettbutikk, unn deg en sjokoladeglede, det unner jeg dere!
En kulinarisk smaksopplevelse gjennom vårt hjemfylke er over.


3 kokker som tar seg ett velfortjent glass med vin i ett ferdigryddet kjøkken.

Kjære
Nesje -Mat med hjerte, J&J Dybvik, Mandel & Melis og Devold
Tusen takk for en fantastisk kveld vi sent vil glemme, jeg tror jeg snakker for alle 60 gjester dere hadde på besøk den kvelden.

Og til dere som kunne tenke dere en slik kveld, der blir reprise lørdag 28.april, der er fortsatt noen ledige plasser. Benytt sjansen,
Ta kontakt med Marthe på arrangement@devoldfabrikken.no eller tlf.96900660

 

En fornøyd Nils og en fornøyd Ingvild, en fantastisk kveld

4 kommentarer:

 1. Det såg heilt fantastisk ut :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var heilt fantastisk :) Du må ta turen, eller kanskje det er kafeen din som blir neste plass ut?

   Klem Ingvild

   Slett
 2. Misunnelig;)
  Tror ikke jeg vår til en tur innen den 28.4:(
  Godt du likte hyllebær slushen, det er noe av det beste jeg vet som hvilerett.
  Klem
  Liza

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, misunnelig kan du godt være, for dette var helt fantastisk :)
   Hylleblomstslusjen var en innertier til hvilerett. Grunnen til at ejg var skeptisk var vel mer at jeg vet de har verdens beste bringebærsaft også. Så nå har jeg to herlige favoritter fra de :)

   Klem Ingvild

   Slett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild