torsdag 23. februar 2012

Laksesashimi på 3 minutter


Ja det er mulig! Om du ikke er så nøye med slice'ingen av laksen og ellers har det du trenger kan du sikkert gjøre det på mindre enn 3 minutter også!

Jeg har tidligere skrevet utfyllende om sushilaging, om frysing av fisk i minst 24 timer, om renslighet og om ulike  typer sushi og ikke minst hvordan lage sushi hjemme. Alt dette kan du lese om her :)

Nå skal vi snakke om den kjappe sashimien!
Jeg er ikke den som sverger blindt til Salmalaks når jeg skal lage sushi, men når jeg får denne akutten lysten på sushi og ikke har tid til å fryse noe i 24 timer, da er jaggu Salma laksen god å ha likevel!! Den trenger du nemlig ikke fryse.
Vel, her kommer "oppskriften".
Enjoy

Laksesashimi på 3 minutter

Du trenger;
Laks (jeg spiste jaggu en backloin helt alene til middag)
soyasaus
wasabi
lime
vårløk (valgfritt)
sesamfrø (valgfritt)

Slik gjør du;
Sett en tørr stekepanne på svak varme og hell i sesamfrø og rist lett på pannen til de har fått en svak farge (tar kanskje 1-2 minutter)  Dette får frem aroma og ekstra smak i sesamfrøene.
Slice laksen i passelige tynne (eller tykkere) skiver.
Kutt vårløk slik du liker den best.
 
Ta soyasaus i en skål og smak til med wasabi til du synes den er passelig sterk (dette er smak og behag, jeg liker den så sterk at det svir litt i nesen).
Skvis litt saft fra en lime oppi og visp til det er godt blandet.

Legg opp laks, dryss over vårløk og sesamfrø, hell over soyasaus eller dypp hver enkelt laksebit i sausen.

Da var det gått 3 minutter og du er klar til å servere!


 Sett deg godt til rette og nyt :)

16 kommentarer:

 1. Så artig Magne, tusen takk for tilliten :)

  Klem Ingvild

  SvarSlett
 2. Nam nam, denne skal jeg prøve imorgen :) Takk for tips. Sikler når jeg ser bildene av laksebitene :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykke til Linda, jeg er sikker på det blir suksess :)

   Klem Ingvild

   Slett
 3. Ja, laks som er så godt, men har slutta å spise den hvis det ikke er vill-laks da. Etter at jeg hørte at de forer med landfor- ingen omega 3 igjen, lakselus, kreftfremkallede drepemidler og ugunstig for fiskens øko-system og sist men ikke minst oppdretten dreper vill-laksen gjennom parasitter...Koser meg med vill-laks en gang i mellom så lenge den fortsatt finnes :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Anonym du har ett stort poeng, men likevel har laks mye i seg som er bra for kroppen selv om den er oppdrettslaks.

   Likevel, ingenting smaker som villaks, det er helt sikkert!! Poenget med denne retten er at den er kjapp å lage, er sunn og smaker veldig godt :)

   Klem Ingvild

   Slett
 4. Prøv med ørret i stedet, mye mindre fett enn laks. Det er vel neppe noe som heter "villaks" lenger. Når oppdrettslaks årlig hopper ut av mærene, noe de har gjort i mange år, er det ikke mye vilt igjen i laksen. Prøv derfor med ørret, som har en mye renere smak. Ikke så "fishy" og fet som laksen. Ellers ville jeg også tatt meg bryet med å riste sesamfrøene i pannen, da frigjør du olje som avgir smak. Og et dryss koriander over skader ikke;)

  SvarSlett
 5. Om jeg skulle bruke ørret hadde det ikke tatt 3 minutter å tilberede noe som jo var poenget denne gangen. Men ørret er absolutt ett godt alternativ om man har tid til å vente på at den skal være fryst i min.24 timer og så tine opp igjen :)
  At sesamfrøene skal ristes er jo en selvfølgelighet som jeg har glemt å skrive i oppskriften, skal gå inn å rette opp, takk for at gjorde meg oppmerksom på det!

  Klem Ingvild

  SvarSlett
 6. Og hvor kommer ørreten fra da? bedre med oppdrettsørret enn oppdrettslaks??? fatter ikke hvordan dere kommer på alle lure ideene fra :) snakk om å bli påvirket av media :)... Nå er det jo sant at laksen inneholder litt mindre omega3 pga vegetabilske oljer som er tilsatt foret, men det gjelder jo like mye ørret. Men fortsatt finner dere ikke mange typer fisk med mere omega3.(kanskje bare makrell? vet ikke om det stemmer...) En ting til : oppdrettslaksen er av akurat samme stamme som villaks, så jeg skjønner ikke problemet. 100% samme gener. Villaks er mye tørrere i kjøttet, så den er ikke i nærheten så god til sushi som oppdrettslaks. Ettermin smak er den kun bedre som røkt laks, der jeg synst oppdrettslaksen kan bli litt for fet. Happy dinner :))

  SvarSlett
 7. Takker for innspill om ørret vs. laks og oppdrett vs. villaks på bloggen. Det er godt å se at folk blir engasjert :)

  Jeg håper likevel dere prøver oppskriften jeg har lagt ut om dere er fysen på sashimi den er nemlig en vinner ;)


  Klem Ingvild

  SvarSlett
 8. Laks er bra for hjernen. Laks skaper vitenskapsmenn som tenker anderledes enn andre og dermed får verden til å gå fremover. Laks har mye sunt fett og hjernen elsker. Man kan begynne å tenke slik som at lyset krummer ikke av grunnet møtet med fantasien mørk materie men det forandrer litt retning fordi det møter gasser som ikke er funnet ennå. Gasskyer rundt i rommet, disse er rester etter big bang. Verdenrommet utvider seg når det har energi til det, men til slutt blir det mindre og helt til slutt er det en klump som tvinger gassene som har mistet energi til f.eks. co2 til å forrandre på strukturen og en ny eksplosjon oppstår og få nytt får en ny jordklode med tilfeldigvis perfekte forhold til liv.

  Kanskje denne teorien er fullstendig tullete. Men av alle teorier som kommer frem hvert år, lykkes noen få.
  Sannsynligheten for at man skal lykkes, øker ved å gi kroppen det den trenger og la vær å gi den noe som ødelegger. Hjernen elsker fettet i fisk (men vi må også ha mettet fett).
  Men poenget er, dette kostholdet med mye fisk (laks, makrell) gir smarte hjerner som øker sannsynligheten for at DIN teori går videre med seieren!
  (Ingen kommentar til om jeg spiser mye fisk).

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig, engasjement er viktig!!

   Essensen er at vi spiser for lite fisk generelt, så da slår vi ett slag for rå laks i denne oppskriften!!

   Klem Ingvild

   Slett
 9. All laks og ørret som du kjøper i en ferskvare disk i Norge, så lenge den er noe lunde fersk kan brukes som sushi/sashimi uten at den fryses først, så lenge det er for privat konsum. Den parasitten du ønsker å drepe går ikke på laksefisker. Eksotiske fiskeslag og hvitfisk bør fryses først.

  Jeg jobber i en ferskvareavdeling og har vært på kursing om dette. Salma er IKKE den eneste som kan spises rå. (Hvis du ønsker sikkerheten i at produktet er vakumert raskt kan du ogå bruke finest fra lerøy)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bra å vite, tusen takk for flotte innspill fra en ekspert :)

   Klem Ingvild

   Slett
 10. Når det står "siste forbruksdato" på SALMA laksen, er det apsolutt siste dato?????? eller kan det g et par dager til?.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er nesen din beste venn, lukt! Lukter den greit er den nok ok. Jeg hadde nok ikke spist den rå om den var gått ut på dato.

   Klem Ingvild

   Slett
 11. Åh, dette så himla godt ut. Vi elsker sashimi her i huset og jeg har funnet en saus-variant som vi liker til laksen. Men nå må jeg sannelig prøve ut din også. Tusen takk for at du deler!

  Marit

  SvarSlett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild