torsdag 23. juni 2011

Pavlova med sjokoladebalsamico


Sukker, eggehviter, smør, fløte, frukt og bær. Der har du hovedingrediensene i en skikkelig bombe av en kake. Jeg ble introdusert til denne kaken da jeg kom inn i svigerfamilien. Her hvor vi bor er dette kaken som alltid er på det sunnmørske kakebordet. Det er også kaken som forsvinner fortest, kaken alle vil ha en bit av. Vi hadde sikkert 30 kaker på kakebordet i bryllupet vårt, den som var borte før vi fikk sukk for oss var denne kaken.
De sier at kaken ble laget til ære for ballettdanserinnen Anna Pavlova da hun kom på besøk til Australia. Kaken er også New Zealands nasjonaldessert, jeg er sikker på at de har en annen historie om denne kaken.

Jeg har ved flere anledninger prøvd å lage denne kaken med ulike oppskrifter, i 70% av forsøkene har jeg feilet. Denne gangen, feilet jeg ikke -og godt var det. Denne oppskriften har jeg ikke feilet med i det hele tatt, dermed kommer den ut på bloggen så også dere kjære lesere kan få glede av den!

I oppskriften har jeg brukt sjokoladebalsamico, det ga en helt særegen, herlig smak. Sjokoladebalsamicoen handlet jeg på sentralmarkedet i Firenze i fjor sommer på bryllupsreise. Heldigvis har de jeg handlet hos nettbutikk priset jeg meg lykkelig, la ett par nye flasker i handlevogna og gikk til betaling... 98 euro skulle de ha i frakt, for to små flasker... 98 euro...
Jeg er tom for sjokoladebalsamico og det ser det ut til jeg forblir frem til jeg finner en som er like god. Tips om hvor jeg kan få tak i taes imot med stor takk!
Istedet kan du bytte det ut med vanlig balsamico, hvitvinseddik eller faktisk helt vanlig eddik om du vil, bare ikke dropp den -da står jeg ikke inne for resultatet ;)Pass på at bollen og vispen er helt rene, og bruk helst en stålbolle.
Egghvitene må heller ikke ha rester av eggeplomme i seg, det kan gjøre det vanskelig å piske hvitene stive.

(Lise Finckenhagen)

 
Pavlova
 
Du trenger:
6 eggehviter (ta 4 av eggeplommene i en egen skål, du trenger de til den gule kremen du skal lage)
350 g sukker (jeg bruker den finkornete sorten)
1/2 ts salt
1 ss maizena
1 ss sjokoladebalsamico


Slik gjør du:Varm ovnen til 180 °C.
Bruk en kjøkkenmaskin og pisk eggehviter, salt og litt av sukkeret til marengs.
Tilsett resten av sukkeret litt etter litt.
Øk hastigheten og pisk til tykk, blank og stiv marengs.
Vend forsiktig inn maizena og eddik med en slikkepott tilslutt.


Ta kakefatet du skal bruke, legg bakepapiret på fatet og tegn rundt i den størrelsen du vil kaken skal være.
Snu bakepapiret, legg på stekebrettet og form kaken etter streken din.
Jeg har brukt en sprøytepose med spiss for å lage kanter på kaken.

Pavlova er også fine som porsjonskaker.
Sett marengsen inn i ovnen, senk temperaturen til 150 °C og stek pavlovaen i ca. 1 time til den blir helt sprø utenpå og myk som krem inni.
Lukk opp ovnsdøren og avkjøl pavlovaen til romtemperatur inne i stekovnen med litt åpen dør.Når kaken avkjøler kan du lage gul krem, den skal jo også avkjøles.


Gul krem

 Du trenger:
4 eggeplommer
1 dl kremfløte
100 gr sukker
1 ts vaniljesukker
125 gr smør (jeg bruker meierismør andre foretrekker margarin)

Slik gjør du:
Bland alt unntatt smøret i en tykkbunnet kjele. Sett kjelen over svak varme, rør godt i kremen hele tiden til den tykner. Ta kremen av varmen og avkjøl. Når den er nesten kald visp inn smøret en klatt om gangen (jeg bruker elektrisk visp).

---------------------

Det beste er å montere kaken rett før servering, da unngår du at marengsen blir våt og at kaken faller sammen.

Monter kaken slik;
1.gul krem
2.kremfløte (1. pk er passe)
3.frukt og bær etter eget ønske.

Det er godt med noe syrlig sammen med det søte.
Min favoritt er jordbær, kiwi og rips5 kommentarer:

  1. What a delicious dessert! Thanks for sharing!

    SvarSlett
  2. dette er en kake som jeg har hatt mye!! Det er altid en slager, hvor enn du måtte sette den ifra deg !! Jeg har aldri laget den med sjokoladebalsamico men jeg bruker Bringebæreddik (1 ts) og den kjøper jeg på Meny!!

    SvarSlett
  3. Fant balsamico med smak av sjokolade i dag på Ica Maxi. Den kostet 69,90kr for en flaske med 250ml;0))

    SvarSlett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild