mandag 31. januar 2011

"Kjapt" No-knead-bread


Alt er relativt med denne overskriften.
Å bake no-knead-bread tar i å for seg ikke lang tid, det er prosessene som tar tid.
Hva jeg snakker om? Jo, brødet du ikke trenger å kna, i det hele tatt! Brødet som har gått som en farsott rundt i matbloggland, som nå finnes i utallige varianter på de ulike matbloggene. Brødet som smaker helt fantastisk. Du smeller sammen deigen iløpe av 3 minutter på kvelden før du går til sengs, og vips har du verdens beste brød til lunsj/ seeen frokost dagen etter. Oppskrift på no-knead-bread finner du oppskrift på bl.a. her, her, her og hos Ina som nok har eksperimentert mest av oss alle.Hun ha til og med laget video så vi skal se så lett det er å lage, og jeg er hlt overbevist om at du er enig når du har sett filmen til Ina :)

Vel, her en dag så fikk jeg lyst på no-knead-bread til kvelds, problemet var at jeg ikke hadde satt deig dagen før, og da trodde jeg at jeg ikke skulle få min dose daglig brød... Slik skulle det ikk gå, for ved å ha litt mer gjær i deigen, kan den heve litt kortere og vips så hadde jeg deilig, deilig brød til kvelds likevel!

Oppskriften på fint brød skal du få her, de litt grovere kommer etterhvert utover i februar.

Kjapt no-knead-bread

Du trenger;
500 gr hvetemel
7 gr. gjær (jeg brukte tørrgjær blå type)
1 1/2 ts salt
3,5-4 dl vann (litt i underkant av 4 dl brukte jeg)

Slik gjør du;
Bland det tørre kjapt sammen i en bolle og hell i vannet (fingervarmt).
Bland inn vannet kjapt i deigen med en sleiv.
Ha over plastikkfolie og sett til heving i min.4 timer.

Ta ett bakepapir og sprinkle litt olje over.

Hell deigen på bakepapiret og brett deigen over hverandre to ganger, snu den 90 grader og gjenta brette prosessen.


La deigen heve med plastikkfolie over i 30 minutt.

Sett ovnen på 230 grader og sett inn en jerngryte(eller en keramikkform med lokk) med lokk på nederste rille samtidig.
Etter 30 min. tar du jerngryten ut av ovnen.

Hvelv deigen ned i gryten med brettesiden opp, ta på lokk og sett gryten tilbake i ovnen i 30 minutter. 


Etter 30 minutt med lokk

Etter 30 minutter tar du av lokket og steker brødet i 15-30 minutt uten lokk (i min ovn betyr det 15 min, så følg med!!)  
Hvelv brødet ut av gryten og la det avkjøle på rist.

Nyt


10 kommentarer:

 1. Har bakt brødet flere ganger - så oppskriften i Trines matblogg. Jeg har hatt en del grovt og forskjellige frø i, det fungerer kjempebra. Nydelige brød blir det - og så enkelt.

  SvarSlett
 2. Jeg har også bakt dette brødet, bare at jeg baker glutenfritt! Også det ble knallbra :)

  SvarSlett
 3. jeg baker nå! dette er spennende! foreløpig ser det ut til at det funker som det skal!

  SvarSlett
 4. Spennende :) Jeg har sett, som du nevner, denne dukke opp mye i det siste i blogglandia. Må absolutt prøves!

  SvarSlett
 5. Mycket trevlig blogg som jag gärna återkommer till.

  SvarSlett
 6. Prøvde dette brødet første gang i i går og det ble kjempegodt. Lite gjær o glang hevetid gjør vel susen.
  Men - jeg hadde et problem: Brødet satt bom fast i bunnen av gryta når jeg skulle ta det ut etter stek. Brukte ei helt vanlig Høyang jerngryte. Pleier dere å smøre gryta, strø med mel eller hva? Mel blir vel brent hvis man strør med det? Prøvde på forskjellige tidspunkt etter at brødet var tatt ut, men det slapp ikke gryta. Til sist måtte jeg skjære det i to og bende hver del forsiktig ut av gryta. Det gikk bra. Det virker ikke som noen andre har hatt dette problemet? Noen råd?

  SvarSlett
 7. Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger og kommentarer.
  Janne K; Jeg har opplevd det samme som deg en gang, men jeg klarer ikke se at jeg gjorde noe annerledes den gangen enn de andre, i etterkant har jeg smurt jerngryta med litt olje før jeg setter den til varming i ovnen, og ikke opplevd det siden. Men om det er det som gjør det er jeg ikke sikker på.

  Klem Ingvild

  SvarSlett
 8. Jeg har bakt dette brødet både med fint og grovt mel. Jeg bruker ikke olje på bakepapiret under siste heving, men mel (tror ikke det betyr noe). Jeg smører ikke gryta. Brødet har aldri sittet fast i bunnen - jeg trenger heller ikke kniv til å løse brødet fra kanten.Jeg bruker en vanlig gryte fra Ikea som tåler høy varme.

  SvarSlett
 9. Anonym; supre tips, jeg foretrekker definitvt olje fremfor melet (= mindre rot). Jeg begynte å smøre gryta da den satt fast en gang, men jeg tror nok ikke det er nødvendig egentlig.
  Supert at man ikke trenger en jerngryte, men kan bruke en helt vanlig gryte.

  Klem Ingvild

  SvarSlett
 10. Jerngryter smøres ved å varme de opp og ha i olje som tåler høy varme, smøre denne rundt i gryta helt til det blir kaldt. Deretter skylles oljen bort. Bruk aldri fettløsende såpe i jerngryter, fex Zalo.

  SvarSlett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild