mandag 11. oktober 2010

Kokegrop anno 2010

Forrige lørdag laget vi kokegrop i hagen vår. Jeg har vært med å lage kokegrop en gang før, da i regi av studiet jeg fulgte ved Høgskulen i Volda hvor jeg tok det fantastiske faget Mat, kultur og konservering.
Jeg får jo stadig med meg min kjære mann på matsprell her i heimen og dette var intet unntak, han syntes ideen om en kokegrop i hagen var en knall ide, og som tenkt så gjort.

Heldigvis har minstemann skikkelig kjøretøy å kjøre både ved og stein med!

 Kokegrop-prosjektet ble til rene folkevandringen med mange gode hjelpere gjennom hele dagen, store som små fikk sine oppdrag som måtte gjennomføres for å dra prosjektet i land :)
Belønningen ble en fantastisk middag mange timer senere!

Nå blåste det endel denne dagen så det som var tenkt å skulle være en permanent kokegrop-plass i hagen, måtte flyttes i ly av vinden.

 
Kokegrop er en sosial greie med endel dø-tid innimellom, så det gjelder å ha litt ekstra aktiviteter å by på. Vi grillet blant annet lunsj på bålet mens det brant.

Å lage mat i kokegrop er ett perfekt pedagogisk opplegg fra barnehage til høyskole. Her kan man dra inn mange fag som Mat & helse, Natur-Miljø-Samfunnsfag, Fysisk aktivitet, Kunst & Håndverk +++ 
Det er bare fantasien som setter grenser.

Natursekken er en god side for laging av kokegrop og gode forslag til pedagogiske opplegg.

Prosjekt kokegrop fristet absolutt til reprise.
Lammelåret var så mørt at det ikke var mulig å skjære det i fine serveringsstykker, men det gjorde kanskje ikke vikingene heller ;)

Vi serverte det hele med en skikkelig saus laget på Erling Sunndals viltfond, brunet smør og mel, brunost, tyttebærsyltetøy, einebær, 1 klatt seterrømme og fløte.
saltbakte Amadine poteter
bakte poteter fra kokegropen
div. grønnsaker (brokkoli, blomkål, gulrot, rosenkål og maiskolber)


Dette trenger du;
Spade
Stein
Godt polstrede hansker (dette blir varmt!)
Ved (ca. 1 sekk)
Fyrstikker
Aluminiumsfolie (mer enn du tror!!)
Mat til å legge i kokegrop (vi hadde lammelår og store poteter)


Slik gjorde vi det;
1.Grav et hull i bakken. Pass på at torva er i mest mulig hele stykker. Størrelsen på hullet avhenger av mengde mat, dybden avhenger av metoden og hvor flate stein en har tilgang til. Et rektangel på 1 x 1,5 meter med dybde 50-60 cm vil kunne gi plass til et par lammelår og 20-30 poteter.
Vi fulgte målene over og kunne sikkert nesten halvert den og likevel fått plass til 2 lår og 12 poteter. Samtidig er det vikig å huske på at vi skal ha plass til stein og mat nede i gropen, så litt plass trenger man. Dette avhenger også av hvor flate steiner vi har rundt og i bunnen.
2.Dekk først veggene og deretter bunnen i gropa med stein, og tenn opp et bål nede i den. (historisk sett er det ikke grunnlag for å si at man dekket veggene, men dette gir et godt og jevnt kokeresultat).
Pass på at steinene har minst mulig harde kanter, da dette kan gi hull i innpaknigen til maten. Mat med jord skal en være forsiktig med pga bakteriefare. Dette er spesielt viktig å ta hensyn til om det er ett pedagogisk opplegg, da kommer mattilsynets regler inn i bildet som på ett skolekjøkken.



3.Pakk maten godt inn, enten i aluminiumsfolie eller store blader. Det er i begge tilfeller nødvendig med flere lag. Dette kan også gjøres dagen i forveien.
Vi brukte 2 lag folie på potetene og 4 lag på lammelårene, i tillegg brukte vi "ekstra foliepolstring" rundt benet.

4.Når båler brenner godt legger dere på mer stein og lar bålet brenne helt ned.
Vi lot bålet brenne i nærmere 2 timer, dette fordi vi ikke brukte termometer under selve stekingen og for å "tørke" skikkelig ut steinene.



5.Løft ut de løse steinene, men ikke de som dekker bunn og vegger.
Pass på å få ut så mye glør og aske som mulig.
Legg mat og stein lagvis oppå hverandre og hvelv torva tilbake over gropa. Bruk stein og jord for å dekke til der det er utett. Dersom det er utett, kan dette sees ved at det siver ut damp.

6.Maten skal så ligge så lenge som dere mener er nødvendig. Hele lammelår bør f.eks. ligge 2,5-4 timer, mens fisk kan ligge vesentlig kortere.
Våre lammelår låg i 3 timer og hvilte deretter 20 minut før servering

7.Hvelv torva til side og plukk ut den varme steinen og maten. Fisk, kylling og kjøtt må løftes forsiktig ut fordi den lett faller fra hverandre.
Det ytterste laget med folie tok vi av ute for å slippe noe jord når vi tok maten inn for å pakke helt ut.


8.Etter bruk kan dere slippe ned et kronestykke eller femtiøring før dere graver igjen. Dersom stedet en gang blir gjenstand for arkeologisk utgravning vil fagfolkene lett forstå at gropen er av nyere dato.
 
Deler av dette er hentet fra (mine erfaringer i rødt);  http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1234129&within_tid=1188274
 
 
ANBEFALES

3 kommentarer:

  1. Kult prosjekt! Lammelåret ble sikkert helt konge!

    SvarSlett
  2. Så morsomt å lese. Det hadde vært gøy å prøve, men nå har vi flyttet fra huset vårt til blokkleilighet siden barna er ute av redet. Så kokegrop må jeg nok se langt etter nå :o))

    SvarSlett
  3. Så kult!
    Lurer på hva huseieren hadde sagt hvis jeg laga ei sånn i hagen..hi hi =)
    Skal vi forresten ikkje drikke vin,lage hekk-drinker og synge karaoke igjen snart?!
    Klem Cec

    SvarSlett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild