søndag 15. mars 2009

Fiskekaker (og fiskebollar)


Vi er heldige og har god tilgang på fisk, likevel er det ikke ofte vi tar oss sammen og lager fiskemat av farse. Det er liksom litt tiltak og lete frem utstyret og ikke minst huske å ta opp fisk av fryseren. MEN vi gjør det altså av og til og da kan vi ikke forstå at vi ikke gjør det oftere. Sist laget vi fiskekaker av nesten 2 kg hyse, likevel hadde vi ikke til mer enn to middager i fryseren dagen etter. fiskekakene var populær både hos store og små og rundt om i nabolaget, vi måtte liksom ha prøvesmakere nok tenkte vi;)


Husk bare å la fisken gå i foodprosessoren lenge nok, det er der hemmeligheten ligger i store fiskekaker som ikke faller sammen!Prøv deg gjerne frem med andre ingredienser som løk, chili, paprika eller andre ingredienser som faller deg inn. Da har du deilige kaker å ha til lunsjen f.eks.


Du kan fint lage fiskemat av frosen fisk, husk berre å ta vare på smeltevatnet. Ha smeltevatnet i saman med fisken når den skal kvernast.

Fiskekaker


250 gr fisk (Sei eller hyse eller ei blanding, kan og blande inn litt lyr)

2 ts salt

1 ss kveitemjøl

1 ss potetmjøl

1 ts muskatnøtt

ca 11/2 dl heilmjølk

(eg brukar i tillegg ein ¼ liten løk og 3 rundar med nykverna pepar i)

Skjer fisken i litt små bitar og mal han i 5 minutt i foodprosessor (viktig!!!) saman med salt, litt sakte og ikkje for fort. Tilsett muskat og mjøl.Spe med mjølka til slutt. Spe veldig sakte (litt og litt)Deigen skal bli som ein gjærdeig og kakene skal heve seg litt under steikinga. Dett dei fort saman, har dei sprukke under tillaginga. Steik dei i smør/margarin saman med litt Flott mattfett. Ikkje i olje, då får du ikkje fin steikeskorpe.

Sei blir litt grå kaker av.

Hyse blir kvite kaker, men litt «kort» konsistens.

Lyr blir god og kvit og «lenger» i konsistensen.


Fiskeboller (same oppskrift)

Til bollane brukar ein oftast hyse eller ei blanding av hyse/sei.

Til fiskebollane: Bruk same oppskrift som til fiskekakene, men ta vekk muskaten. Vi kokar dei i fiskekraft. Bruk vatn med fiskekraftbuljong i. Har du fiskeavskjer, så kok ei fiskekraft av det, saman med salt og kok dei i.

2 kommentarer:

 1. Dette skal jeg prøve. Det blir med sånn billig frossen seifilet først. Men jeg vil lage fiskepudding, i brødform. Tror du det går bra?

  Har du prøvd med muskatblomme istedet for muskatnøtt?

  Hilsen Are-Harald

  SvarSlett
 2. Har ikke laget fiskepudding enda, men det kan vel funke vil jeg tro. Må prøve!

  Bare husk å spare smeltevannet når du tiner fisken, det er der bindemiddelet er, så det skal med når fisken skal behandles.

  Har ikke prøvd muskatblomme istedet for muskatnøtt, er ikke så glad i for fremtredende muskat smak, så jeg pleier bare bruke halvparten av det oppskriften sier.

  SvarSlett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild