fredag 13. februar 2009

Gode grove brød


Jeg synes ikke jeg kunne være bekjent av å ha bikket tredve og ikke kunne bake skikkelige brød. Dermed tok jeg sleiva i hånd og satte igang! Jeg fikk anbefalt en oppskrift fra en annen blogger. Problemet var at jeg ikke hadde alle ingrediensene til oppskriften for hånd, og dermed utviklet oppskriften seg litt underveis. Brødene ble mer enn vellykket, så her kommer oppskriften min:)
Det viktigste når man baker brød er å ha god tid, så de får heve skikkelig både før og etter utbaking. Jeg tør nesten påstå at får jeg til desse brødene, får alle de til! Ingenting er som duften av nybakt brød i huset, det er hvertfall helt sikkert.


4-kornsbrød
Trinn 1
4 dl kokende vann
2 dl hel rug (kjøpes på helsekost)Eller bytt det ut med f.eks gresskarkjerner, havregryn eller annet korn.
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 dl sosikkekjerner
- Hell vannet over frøene, dette gjør at frøene forklistrer seg og binder seg bedre i deigen.
La stå på kjøkkenbenken i to timer
Trinn 2
1 liter vann( jeg bruker 5 dl skummet kulturmelk, dette gjør brødene enda mer saftig, du kan også bruke melk eller f.eks. eplejuice)
1 kg mel (kanskje litt mer er min erfaring)
125 gram rugmel
125 gram sammalt rug (fin)
1 neve grovsalt (eller litt mindre finsalt)
halv pk gjær.
- Rør ut gjæra i lunkent vann. Litt kaldere enn håndbaken din. ca 30 grader
- Hell det over frøene som du allerede har satt i vann
- tilsett resten å elt GODT (bruk gjerne kjøkkenmaskin å elt på sakte fart i ca 10 min.)
Jeg elter ikke så veldig mye, og lar deigen være noe bløt. Tar heller eltingen når jeg skal bake ut.
- Trekk plast over bakebollen å hev i 1.5 timer minst.
- Del deigen i tre emner å trill ut til den formen du vil ha.
- Bruk brødformer. å ikke klem ut brødene i formen. La de være runde og fine i formene
- Hev til dobbel størrelse å stek på 220 grader i ca 35- 40 min. Jeg bruker varmluft.
- Av kjøl på rist
Det er verdt ventetiden, men ha tolmodighet med hevingen.
Lite gjær gjør at melet utvikler god smak!!!

5 kommentarer:

 1. En neve salt :o jeg ville brukt ei teskjei du har sikkert mindre hender enn meg men likevel :-P

  Hvor blir det av fiskekakeoppskrifta!

  Hilsen Are-Harald

  SvarSlett
 2. Ja en neve salt trengs:) Jeg sjekket akkurat neven min, og jeg bruker en god spiseskje med havsalt i oppskriften, det blir kjempe bra!! Saltsmaken er ikke fremtredende overhodet:)

  Fiskekake oppskrift kommer, bare jeg får satt meg ned og skrevet den inn på datan.

  SvarSlett
 3. Hei, så gøy å oppdage en for meg ny matblogg! Vil gjerne linke deg opp, håper det er greit?! Hege

  SvarSlett
 4. Disse brøda tok tid å lage, men du verden.. resultatet ble vanvittig godt brød for liten og stor! :)

  SvarSlett
 5. Dette er absolutt de beste brødene jeg har laget!!!! litt mindre salt, litt sirup i, 5 dl melk istedenfor vann, og heva bare en time før jeg øste alt i 3 former. Der hevet de mens de stekte på 150 grader, økte til 180. tok ikke tiden på stekingen, men de var brune å fine i fargen. Sagtige gode brød. Samboer og barn er lykkelige, svigerfar likte de veldig godt!

  SvarSlett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild